Compressietherapie: belangrijkste feiten en voordelen

Belangrijke feiten over compressietherapie

Compressietherapie speelt een centrale rol bij de behandeling van veneus oedeem en lymfestelselaandoeningen. Het heeft drie belangrijke doelstellingen: de zwelling veroorzaakt door oedeem (vochtophoping in de weefsels) verminderen, de veneuze terugstroom verhogen en veneuze hypertensie verminderen. De term 'compressie' verwijst naar een mechanische druk die van buitenaf op de huid en het weefsel wordt uitgeoefend. Om deze druk op het lichaamsdeel in kwestie uit te oefenen, worden speciale medische compressiekousen en -verbanden gebruikt. Compressie kan ook de genezing van wonden van veneuze oorsprong verbeteren door de veneuze druk te verminderen. De huid en het weefsel worden dan minder belast en krijgen meer voedingsstoffen, zoals zuurstof. Compressietherapie is met andere woorden ook een geschikte behandelmethode voor wonden van veneuze oorsprong.

Hoe kan een compressietherapie mij helpen bij mijn veneuze aandoening?

Compressietherapie voor benen betekent het dragen van speciale medische compressiekousen. Compressiekousen zijn beschikbaar in verschillende lengtes en stijlen, om in te spelen op verschillende veneuze ziektes en individuele behoeften. Waarom zou u compressiekousen dragen? Omdat ze helpen om de bloedstroom te normaliseren, om de veneuze kleppen weer beter te sluiten en om typische problemen zoals zware benen te verlichten. Daarom kunnen compressiekousen ook helpen om zware, gezwollen benen te verlichten tijdens de zwangerschap of als u lang moet zitten of staan op het werk.  Compressietherapie is ook een goede oplossing voor wie regelmatig lang vliegt of reist: compressiekousen voor op reis zijn speciaal hiervoor ontworpen.

 

Medische compressie voor lymfoedeem

Compressieoplossingen, zoals die van JOBST, spelen ook een belangrijke rol in de behandeling van lymfoedeem. Lymfoedeem is een aandoening van het lymfesysteem. Hierbij hoopt het lymfevocht zich op in de weefselruimte en kan het niet goed worden afgevoerd door fysieke beschadiging en/of afwijkingen van het lymfesysteem. Dit veroorzaakt zwelling en ongemak in het aangetaste lichaamsdeel. Compressietherapie oefent druk uit van buitenaf op het weefsel en verhoogt de interstitiële druk. Daarnaast wordt het vochttransport en de terugkeer van het vocht naar het lymfesysteem ondersteund. Hierdoor wordt vochtophoping tegengegaan, wat helpt om het volume en de vorm van het lichaamsdeel in kwestie te behouden bij patiënten met lymfoedeem.

 

Vraag uw arts om meer informatie over het dragen van compressiekousen. Zij geven graag gedetailleerd advies over de toepassingsmogelijkheden en de andere voordelen van compressietherapie.

Feit:

de druk in de aders nabij de enkels ligt 7 keer hoger wanneer u staat dan wanneer u ligt.
Bron: Klinke: Physiologie, Stuttgart 2010

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook