Spataders

Wat zijn spataders precies?

Spataders zijn blauwachtige bloedvaten, die u vaak ziet aan de achterkant van de knie, of op het onderbeen en de enkel. Ze komen vrij vaak voor en op de lange termijn krijgen de meeste mensen er wel last van.

Maar wat zijn spataders dan precies? Simpel gezegd zijn het uitgezette, gezwollen en gedraaide aders waarin de veneuze kleppen niet meer goed functioneren. Als u staat of zit wordt het bloed in deze zieke aders niet meer snel genoeg terug naar het hart gebracht. Dit zorgt voor 'vasculaire congestie'(bloedophoping).  


Spataders vormen meestal geen ernstige medische aandoening. Voor veel mensen zijn ze gewoon een cosmetisch probleem, terwijl voor andere spataders  pijn en ongemak veroorzaken. Hoe dan ook kan deze veneuze ziekte veel ernstigere problemen (zoals een 'open been') veroorzaken wanneer ze zich verder ontwikkelt.

Tekenen en symptomen van spataders

Varices kunnen leiden tot symptomen zoals:

  • Zware en vermoeide benen;
  • Pijnlijke en/of gezwollen benen;
  • Spierkrampen in de benen 's nachts, meer bepaald de kuitspieren;
  • Droge en jeukende huid in het getroffen gebied, die soms verkleurd kan zijn;
  • Spataders kunnen ook de wondgenezing belemmeren, omdat het weefsel te weinig bloed krijgt.

Als u een aantal van deze symptomen ervaart en een medische professional u een behandeling aanbeveelt, hebt u een paar opties. Compressietherapie is bijvoorbeeld een efficiënte methode om de symptomen te verlichten: bij JOBST hebben we een reeks medische compressiekousen die we speciaal hebben ontworpen om spataders en andere veneuze symptomen tegen te gaan. Doe daarnaast zeker regelmatig oefeningen en leg uw benen hoger als u zit of ligt. Als u zich nog steeds ongemakkelijk voelt of u zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts – hij of zij kan u verder helpen.

Maar hoe ontstaan spataders en wat is de oorzaak?

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook