Ulcus cruris venosum of 'open been'

Jobst BE>Diagnose>Diagnosis>Ulcus cruris venosum (open been)

Ulcus cruris venosum of 'open been'

Chronische veneuze ziektes komen veel voor. Als de ziekte evolueert, treden spataders en symptomen van chronische veneuze insufficiëntie op, die uw levenskwaliteit aanzienlijk kunnen aantasten. Maar een chronisch open been, een open wond op het been, is het ernstigste symptoom van deze aandoening.

Als het bloedtransport in het been is verstoord, wordt het bloed niet snel genoeg terug naar het hart getransporteerd. Het hoopt zich op in de aders van het onderbeen en oefent druk uit op de aderwanden. Het vocht verzamelt zich in het omringende weefsel, waardoor de benen opzwellen. Dit brengt ook de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huid en het onderliggende weefsel in gevaar. Dit tekort kan op de lange termijn leiden tot slecht genezende wonden, die we kennen onder een aantal namen, zoals een 'open been', een veneuze beenzweer, of ulcus cruris venosum.

Een open been: waar moet u op letten?

Veneuze insufficiëntie is de belangrijkste oorzaak van een open been. Daarnaast kunnen diepe veneuze trombose, arteriële insufficiëntie, diabetes mellitus, infecties en andere minder frequente oorzaken leiden tot de ontwikkeling van een open been. Raadpleeg uw arts zo snel mogelijk en onderneem meteen actie als u een van de volgende symptomen van een open been ervaart:

  • Een open wonde;
  • Zwelling, krampen, een zwaar gevoel en een algemeen ongemakkelijk gevoel in de benen of enkels;
  • Spataders;
  • Roodachtige, droge en jeukende huid;
  • Verkleurde huid (rood, paars, bruin) die enigszins hard kan aanvoelen rond de zweer;
  • In het geval van een infectie: toegenomen pijn, onaangename geur, afscheiding komende van de zweer, roodheid en zwelling in het getroffen gebied.

Oorzaken van een open been en risicofactoren

De volgende factoren dragen bij aan een hoger risico op het ontwikkelen van een ulcus cruris venosum:

Behandelingsmogelijkheden voor een open been

Compressietherapie maakt een belangrijk deel uit van de behandeling voor een open been, naast de nieuwste wondverzorgingsopties, zoals het Cutimed assortiment van Essity. Compressieverbanden of compressiekousen zorgen ervoor dat het bloed beter naar het hart toe kan stromen en verhogen de kans op genezing aanzienlijk. Zo hebben we JOBST UlcerCare bijvoorbeeld speciaal ontworpen met een 2-in-1-compressiesysteem om dit therapeutische voordeel te kunnen bieden. Het product bestaat uit een onderkous(liner) om het wondverband op zijn plaats te houden en een uitwendige kous om het medisch noodzakelijke compressieniveau te voorzien.

Als u last hebt van een open been, moet u ook volop oefeningen doen om de bloedcirculatie te stimuleren (door de kuitspierpomp te activeren). Als u overgewicht hebt, raden artsen ook aan om af te vallen om het genezingsproces te versnellen.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook