Chronisch oedeem

Jobst BE>Diagnose>Diagnosis>Chronisch oedeem

Chronisch oedeem

Chronisch oedeem is een term die wordt gebruikt om een groep van aandoeningen te beschrijven die worden gekenmerkt door een zwelling die langer dan drie maanden duurt. Het wordt veroorzaakt door de ophoping van overtollig vocht in de tussenliggende ruimte van het (de) aangetaste gebied(en) en kan het gevolg zijn van heel wat aandoeningen. De termen 'chronisch oedeem' en 'lymfoedeem' worden vaak door elkaar gebruikt. Dat komt omdat elke vorm van oedeem het gevolg is van een zekere mate van lymfatische beschadiging of overbelasting van het systeem. Ofwel omdat het lymfesysteem niet goed werkt (primair of secundair), of omdat er gewoon te veel vocht is voor een normaal lymfesysteem om te verwerken.

Chronisch oedeem kan ontstaan door beschadiging van het normale lymfesysteem tijdens een operatie, door een infectie, door letsel of als gevolg van een onderontwikkeld lymfesysteem (genetische afwijkingen).

 

Bij chronische veneuze ziekte veroorzaken de slecht functionerende aders pooling (opstapeling) van het bloed in de benen en een hogere veneuze druk. Dit leidt tot een overbelasting van het lymfesysteem, wat vervolgens kan resulteren in lymfatisch falen en chronisch oedeem (ook wel flebo-lymfoedeem genoemd). Zie ook: Wat is lymfoedeem?

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook