Diepe veneuze trombose

Jobst BE>Diagnose>Diagnosis>Diepe veneuze trombose

Wat is DVT? Diepe veneuze trombose uitgelegd

Diepe veneuze trombose (DVT), soms ook bekend als 'economy class' syndroom, wordt veroorzaakt door de vorming van een bloedstolsel (trombus) in de diepe aders van het been. Het precieze aantal mensen dat getroffen wordt door DVT en longembolie (LE) is niet bekend, hoewel er in de Verenigde Staten jaarlijks wel 900.000 mensen getroffen kunnen worden (1 tot 2 per 1.000).

DVT ontstaat wanneer zich een bloedstolsel (trombus) vormt in een of meer van de diepe aders in uw lichaam, meestal in uw benen, lies of arm. Dit kan zwelling en pijn in het been veroorzaken, hoewel er vaak geen symptomen zijn, en kan op lange termijn gevolgen hebben.

Bloedstolsels zijn gevaarlijk omdat ze kunnen afbreken en  met de bloedstroom meegevoerd kunnen worden naar het hart of de longen, waar ze grote bloedvaten kunnen blokkeren en een mogelijk fatale longembolie kunnen veroorzaken.

Symptomen van diepe veneuze trombose

De typische tekenen van diepe veneuze trombose zijn:

  • Pijn, zwelling en gevoeligheid in een van de benen (meestal uw kuit) 
  • Een stekende pijn in het getroffen gebied
  • Warme huid in het gebied van het stolsel
  • Rode huid, met name aan de achterkant van het been, onder de knie. DVT kan echter vaak optreden zonder dat er duidelijke symptomen zijn.

Het posttrombotisch syndroom (PTS) wordt ook gekenmerkt door zwelling, pijn, verkleuring, schilfering van het getroffen lidmaat en kan leiden tot de ontwikkeling van beenzweren.

DVT-symptomen aan het been kunnen optreden tijdens langeafstandsvluchten.  Verzwarende factoren zijn de lage cabinedruk die de neiging van het bloed om te stagneren in de aders verhoogt en de lage luchtvochtigheid die ervoor zorgt dat grote hoeveelheden lichaamsvocht verdampen.  Hierdoor wordt het bloed nog dikker, waardoor de kans op bloedstolsels toeneemt. 

Profylaxe bij DVT: Wat kan er preventief gedaan worden?

Trombosepreventie noemen we ook wel tromboseprofylaxe.  Dit omvat behandelingen die zijn bedoeld om de vorming van tromboses in de bloedvaten tegen te gaan.  Patiënten beginnen vaak pas met deze preventiemaatregelen nadat ze zijn geopereerd. Na een operatie lopen patiënten namelijk een groter risico op diepe veneuze trombose, grotendeels door een gebrek aan beweging.  Bovendien wordt DVT (diepe veneuze trombose) vaak geassocieerd met vliegreizen, omdat een lange tijd in kleine ruimtes zitten zonder beweging de bloedstroom in de vaten negatief beïnvloedt.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook