News Detail Stage

Oktober is Borstkankermaand

Jobst BE>News detail

Borstkankermaand is een jaarlijkse campagne om borstkanker in de kijker te zetten. Na een borstkankerbehandeling kan lymfoedeem ontstaan.

Borstkankermaand is een jaarlijkse campagne om borstkanker in de kijker te zetten. Borstkanker is namelijk de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Europa (1). Deze wereldwijde campagne wordt gekenmerkt door een roze lint. We maken van de gelegenheid gebruik om het verband tussen lymfoedeem (zwelling door een ophoping van lymfevocht) in de arm en borstkanker uit te leggen. 

Lymfoedeem na borstkanker

De behandeling van borstkanker kan om verschillende redenen leiden tot lymfoedeem. Soms worden lymfeklieren en -vaten verwijderd om de verspreiding van de kanker te vertragen of te stoppen, met lymfoedeem als gevolg. Chemotherapie en bestraling kunnen het lymfestelsel ook aantasten of vernietigen. Ook kunnen infecties die de lymfestroom belemmeren en zo een zwelling veroorzaken. Tenslotte kan de tumor op zich lymfoedeem veroorzaken als hij een deel van het lymfestelsel blokkeert (2). Na een okseluitruiming krijgt 20% à 30% van de patiënten te maken met lymfoedeem in de arm, na een sentinelklier procedure is dat 0% tot 5% (3).​

Lymfoedeem kan meteen na een operatie of chemotherapie optreden, in 80% van de gevallen gebeurt dit in de eerste 12 maanden na de borstkankerbehandeling (4). Dit betekent echter dat lymfoedeem zich ook maanden tot jaren later kan manifesteren. Het is belangrijk om te letten op vroege tekenen en symptomen van lymfoedeem, zoals zwelling, een gevoel van zwaarte, pijn of ongemak. Hoe eerder u de symptomen van lymfoedeem herkent, hoe beter het te behandelen is.

 

Armkousen en handschoenen met comfort

Bij JOBST staan we klaar om het u zo comfortabel mogelijk te maken tijdens uw herstel na borstkanker. Een armkous met compressie speelt een centrale rol bij de behandeling van lymfoedeem en kan symptomen zoals pijn of zwelling aanzienlijk verlichten. Onze JOBST-armkousen en handschoenen zijn ontworpen om u de hele dag lang een zorgeloos gevoel te bieden.

Om ervoor te zorgen dat u ten volle van uw leven kan blijven genieten, hebben we recent de JOBST Confidence compressie-armkous op de markt gebracht. JOBST Confidence is ontwikkeld zodat u comfortabel in beweging kan blijven. Dankzij een nieuwe breimethode, heeft deze kous een uitstekende pasvorm. JOBST Confidence is een echte plus voor zij die voor het eerst een armkous dragen.

Treedt het lymfoedeem ook op in uw hand(en)? Dan raden we de JOBST Elvarex Soft Seamless handschoenen aan in combinatie met een bijpassende  JOBST Elvarex Soft armkous. Het garen van deze compressiekousen is lekker zacht voor maximaal draagcomfort. Bovendien worden de handschoenen zonder naden gebreid, waardoor uw vingers beweeglijk blijven.

 

Ervaart u zwelling of pijn in de arm na een borstkankerbehandeling, neem dan contact op met uw arts. Is een behandeling met compressie-armkousen aangewezen? Dan kan u terecht bij één van onze erkende verkooppunten (gebruikt de extra filter "Elvarex & Confidence"). 

 

 

(1) https://ec.europa.eu/jrc/en

(2) Fu MR. Breast cancer-related lymphedema: Symptoms, diagnosis, risk reduction, and management. World J Clin Oncol. 2014 Aug 10;5(3):241-7. doi:10.5306/wjco.v5.i3.241.

(3) DiSipio et al. Incidence of unilateral arm lymphoedema after breast cancer: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Oncology, 2013 Volume 14, Issue 6, 500-515. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(13)70076-7
(4) Clark et al. Incidence and risk of arm oedema following treatment for breast cancer: a three-year follow-up study. QJM: An International Journal of Medicine, Volume 98, Issue 5, May 2005, Pages 343–348, doi.org/10.1093/qjmed/hci053