News Detail Stage

De oedeemtherapeut in de praktijk: Mannen & compressietherapie

Jobst BE>News detail

Esmé Knol – van der Kamp, oedeemtherapeut bij Fysiotherapie Zorgplein Zuid, vertelt hoe dat gaat.

De oedeemtherapeut in de praktijk - Zo gaat dat bij Fysiotherapie Zorgplein Zuid in Nieuwegein

 

Aandacht, openheid, eerlijkheid & een beetje humor

Esmé Knol – van der Kamp, oedeemtherapeut bij Fysiotherapie Zorgplein Zuid: “Regelmatig behandel ik mannen met prostaatklachten. Bij voorkeur zie en spreek ik ze voordat ze de prostaatoperatie ondergaan. Dankzij de goede communicatie met de huisartsen én de gespecialiseerde verpleegkundigen in het ziekenhuis is dat dan ook vaak mogelijk. Bijzonder om te zien: in tegenstelling tot vrouwen, komen mannen dan vaak met hun echtgenote op het eerste consult. In mijn ervaring zijn mannen eigenlijk heel praktisch en als je zelf ook een open houding aanneemt is communiceren helemaal niet zo moeilijk. Goed luisteren, niet eromheen draaien en humor zijn goede ingrediënten om een gesprek prettig en mét resultaat te laten verlopen.”

Vier pijlers

“Onze behandeling heeft vier pijlers: manuele therapie, compressietherapie, oefentherapie en zelfmanagement. Ik heb er voor gekozen om me te verdiepen in de oplossingen voor compressietherapie en ook zelf de compressieproducten aan te meten. Er zijn ook veel therapeuten die samen met bandagisten een compressie-oplossing kiezen. Tevens heb ik overleg met mijn collega die bekkenfysiotherapie in onze fysiopraktijk verzorgt. Na een prostaatoperatie kan immers incontinentie ontstaan. En als dan ook compressietherapie nodig is, is het in het belang van de patiënt dat je goed met elkaar afstemt! Ik vind het heel belangrijk dat mannen zelf verantwoordelijkheid nemen voor de behandeling van hun lymfoedeem. Ik draag  graag de mogelijkheden aan, kan het belang benadrukken, maar men moet uiteindelijk zelf de keuze maken om de broekjes te dragen. Overigens zie ik dat er veel therapietrouw is, men ervaart dat het dragen van zo’n therapeutisch elastisch broekje de klachten van lymfoedeem vermindert.”

Mijn ervaring met JOBST® Confidence therapeutische elastische bermudas?

“De speciale op het mannenlichaam afgestemde compressieproducten zoals JOBST Confidence bermudas worden als erg comfortabel ervaren. Deze volledig op maat gemaakte vlakbreibroekjes zijn heel praktisch voor mannen omdat ze ook mét een gulp geleverd kunnen worden.”