Tromboseprofylaxe

Jobst BE>Diagnose>Diagnosis>Tromboseprofylaxe

Profylaxe bij DVT: welke preventieve maatregelen kunt u nemen?

Trombosepreventie noemen we ook wel tromboseprofylaxe. Dit omvat behandelingen die zijn bedoeld om de vorming van tromboses in de bloedvaten tegen te gaan. Patiënten beginnen vaak pas met deze preventiemaatregelen nadat ze zijn geopereerd. Na een operatie lopen patiënten namelijk een groter risico op diepe veneuze trombose, grotendeelsdoor een gebrek aan beweging. Bovendien wordt DVT (diepe veneuze trombose) vaak geassocieerd met vliegreizen, omdat een lange tijd in kleine ruimtes zitten zonder beweging de bloedstroom in de vaten negatief beïnvloedt.

Risicofactoren

Als u zich bewust bent van de vaak voorkomende risicofactoren en maatregelen neemt om deze te vermijden, bent u al op de goede weg om trombose te helpen voorkomen:

  • Gebrek aan beweging;
  • Orale anticonceptie;
  • Overgewicht/obesitas;
  • Roken;
  • Dehydratie;
  • Lange periodes van inactiviteit, liggend of zittend, zoals bij lange reizen (vooral langeafstandsvluchten) of tijdens een ziekenhuisverblijf.

 

Risicobeoordeling

Een risico-evaluatie is een nuttige manier om te starten met profylaxe van DVT. Bij de risicobeoordeling wordt rekening gehouden met risicofactoren die verband houden met de ingreep (type chirurgische ingreep/trauma/acute ziekte, mate van immobilisatie) en aanleg (individuele geërfde en verworven factoren). Daarnaast heeft de gezondheidstoestand (ziekten zoals kanker, de ouderdom, uitdroging, overgewicht en het risico op bloedingen) invloed op het persoonlijke risico voor de ontwikkeling van DVT.

Profylaxe van trombose: behandelingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om trombose te helpen voorkomen. Compressiekousen dragen kan bijvoorbeeld helpen om de zwelling in de weefsels terug te dringen en een betere doorstroming van het bloed in de hand te werken. Bij patiënten met een hoog risico op tromboses (waaronder gehospitaliseerde patiënten met risico op bloedingen) worden medische compressiekousen met een compressie van 15 tot 30 mmHg en tromboseprofylaxe met antistollingsmiddelen aanbevolen. Medische compressiekousen worden ten zeerste aanbevolen voor tromboseprofylaxe als antistollingsmiddelen gecontra-indiceerd zijn.

Het gebruik van compressiekousen wordt ook aangeraden voor langeafstandsreizen, om het voorvallen van DVT bij risicopatiënten te voorkomen. Dit is vooral effectief in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging tijdens de reis, zoals door het gangpad lopen en beenoefeningen doen.

Voor tromboseprofylaxe schrijft de arts ook vaak geneesmiddelen voor. Compressiekousen en medicatie kunt u combineren met een eenvoudige techniek: uw benen laten rusten boven het niveau van het hart. Dit kan bijvoorbeeld na een operatie, wat helpt om de druk op de benen weg te nemen en om het bloed uit de beenaders te laten stromen doorheen het hele lichaam.

Hoe JOBST producten kunnen helpen

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook