Trombose tijdens de zwangerschap

Trombose tijdens de zwangerschap: oorzaken & preventie

Een kind krijgen is een van de meest gedenkwaardige gebeurtenissen in het leven van een vrouw, maar een zwangerschap brengt ook een reeks veranderingen met zich mee die u misschien niet verwacht. Een voorbeeld hiervan is het verhoogd risico op het ontstaan van bloedstolsels (trombose) en diep veneuze trombose (DVT).

Als een trombose niet goed wordt behandeld, kan ze tijdens de zwangerschap veel schade berokkenen aan uw gezondheid, omdat een deel van de klonter kan afbreken. Dit kan ernstigere problemen veroorzaken, zoals een longembolie of een beroerte. Natuurlijk betekent dit risico ook een gevaar voor uw baby. Tromboses en DVT kunt u echter heel gemakkelijk voorkomen. Lees verder om de oorzaken en risicofactoren te achterhalen en om te kijken hoe u uw risico op DVT als gevolg van protrombotische veranderingen tijdens de zwangerschap kunt terugdringen.

Oorzaken & risicofactoren: het verband tussen DVT en zwangerschap

Het belangrijkste verband tussen trombose en zwangerschap? Uw bloed stolt gemakkelijker omdat uw lichaam zich voorbereidt op het minimaliseren van bloedverlies tijdens de geboorte van uw baby. Bij zwangere vrouwen vloeit er later in de zwangerschap ook minder bloed naar de benen omdat de groeiende baby op de bloedvaten rond het bekken drukt. Bovendien oefenen het extra gewicht en de uitgezette baarmoeder druk uit op de aders van de benen. Met als gevolg dat veel zwangere vrouwen vermoeide en gezwollen benen krijgen en dat het risico op trombose toeneemt.

Wees alert voor het feit dat zich tijdens de zwangerschap tromboses kunnen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende risicofactoren:

  • Familiegeschiedenis, d.w.z. een genetische aanleg;
  • Persoonlijke medische voorgeschiedenis, vooral als u eerder tromboses hebt gehad, zoals na een operatie, maar ook andere gezondheidsklachten kunnen een rol spelen (bijv. hartaandoeningen of diabetes);
  • Zwaarlijvigheid;
  • Langeafstandsreizen of alleszins lang stilzitten;
  • Ook een keizersnede kan uw risico verhogen.

Preventie & behandeling: wat u kunt doen om DVT te voorkomen tijdens de zwangerschap?

Als u DVT wilt voorkomen, moet u de risicofactoren goed kennen en u daarop voorbereiden. Raadpleeg eerst en vooral altijd uw arts als u denkt dat u tijdens uw zwangerschap veneuze problemen of tromboses kunt krijgen als gevolg van uw persoonlijke of familiale medische voorgeschiedenis. Als u veneuze problemen begint te krijgen, raadt uw arts u ook de beste behandeling aan – hij of zij schrijft dan vaak een antistollingsmiddel en compressietherapie voor.

U kunt zelf ook verschillende stappen ondernemen om het risico op het ontwikkelen van tromboses tijdens de zwangerschap terug te dringen. Factoren die met uw levensstijl te maken hebben, zoals regelmatig bewegen (als uw arts dit toestaat), gezond eten en stoppen met roken, zijn allemaal efficiënte manieren om uw risico's te verminderen. Als u aan een lange reis begint, sta dan zo vaak mogelijk op en strek uw benen. Daarnaast kunt u speciale JOBST compressiekousen dragen tijdens de zwangerschap om tromboses op een heel efficiënte manier te voorkomen. We hebben deze kledingstukken speciaal aangepast aan de behoeften van zwangere vrouwen. Ze kunnen helpen om het risico op een trombose terug te dringen door druk uit te oefenen op de benen en voeten, wat een gezonde doorbloeding naar het hart in de hand werkt.

 

Ontdek onze materniteitsproducten

Reset de filter
1- of producten

Dit interesseert je misschien ook

Compressiekousen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt uw lichaam hormonale veranderingen door die een aantal effecten hebben: uw bloeddruk stijgt, net als het bloedvolume, de bloedvaten worden meer doorlatend en de grote afvoeraders worden nauwer.